Frisk luft är hälsa och att befinna sig ute i naturen ger en härlig känsla av lugn och harmoni. Att befinna sig ute i det vilda, omgiven av träd och växter, porlande åar, mossiga stenar och allehanda djur är vackert, energigivande och spännande. Det ger oss minnen om gamla sagor och myter om tomtar och troll och påminner unga och gamla om hur viktigt det är att vi är snälla mot Moder Jord.

[IMAGE=cUkuZHe79Z2m.jpg]

Förutom att vandra och ströva omkring utomhus så finns det också roliga aktiviteter som du kan delta i eller kanske till och med organisera själv. Allt fler människor idag hittar på roliga tävlingar och utmaningar tillsammans och det är ett kul sätt att komma i form på. Här kan du läsa om några exempel på hur det kan gå till, och sedan kan du se fram emot timmar av givande aktiviteter för hela familjen.

[IMAGE=c407iadgtFNc.jpg]

Veckans utmaning

För att börja med det enklaste så är det alltid kul att få en morot för det du gör och genom att sätta upp mål varje vecka kan du och dina bekanta ha en konstant tävling på gång. För att hålla bra koll och undvika fusk kan alla skaffa aktivitetsarmband och sedan dela sina resultat över nätet: hur många steg de har gått, vem som bränt flest kalorier eller hur många timmar de har vandrat. Vinnaren kan antingen få en liten present eller få äran att kallas för Ers Höghet tills nästa veckas tävlingsresultat kommer ut.

Geo-caching

En kul trend som är perfekt för friluftsintresserade är Geo-caching, en slags kombination av orientering, en annorlunda kul utomhusaktivitet och skattjagande. Här får du följa kartor till specifika platser ute i naturen, exempelvis en grotta eller en gammal urholkad trädstam, och när du kommit rätt så hittar du en liten låda eller förvaringsask. Inuti kommer du att hitta en loggbok som du får signera, liksom en gåva som till exempel en reflex eller en liten leksak. Det finns många varianter av Geo-caching där vissa är inriktade på sagor och äventyr medan andra har en storyline om till exempel ett mord eller spöken. Om du själv organiserar ett geochacing-projekt så var dock försiktig med föremålen som ska hittas; det har hänt att de har misstagits för bomber av allmänhet och polis, och det vill du ju verkligen undvika!

En chans att lära

Är du ute i skogen med dina barn så är det också ett fantastiskt tillfälle för lek och lärdomar. Det behöver inte bara handla om trädsorter och insekter utan kan också utgöra en stund med sång och sagor om allt som naturen har att erbjuda. Grekisk och nordisk mytologi är fulla av berättelser kopplade till allt som har med skog, djur, blommor och landskap att göra och kan göra en vanlig promenad till en resa bak i tiden.

Divi