Pilgrimsleden i Dalsland följer en gammal led som pilgrimer ursprungligen vandrade från 1000-talet fram till 1500-talet ända upp till Nidarosdomen i Trondheim i Norge. Idag är det en 10 mil lång led genom Dalsland från Vänersborg i söder till Edsleskog i norr och på Västsverige.com hittar man mycket information. Efter vägen finns det flera lägerplatser där man kan sova över men det finns också närbelägna campingplatser och hotell. Det är en fantastiskt naturskön vandringsled med bitvis strålande utsikt!

En lättare vandring

De två första delarna av leden är en lätt vandring som går mestadels på mindre trafikerade landsvägar. Vandringen går utefter Vänerns strand och efter 19 kilometer kommer man fram till Sikhalls Camping där man kan övernatta. På vägen passerar man Bastungen som är gammal fyrplats från 1807. Vid klart väder kan man se ända bort till Halleberg som ligger sydost om Vänern. Dagen efter vandrar man lite längre, närmare 29 kilometer. Då får man se den vita korskyrkan i Bolstad från 1100-talet som är Dalslands äldsta samt det lutande tornet i Grinstad. Lämplig övernattning är Vita Sandars camping eller Melleruds golfklubb.

Den tredje delen är cirka 15 kilometer kort och går upp till Upperud med sina slussar som hör till Dalslands kanal. På vägen dit passerar du flera våtmarker med rikt fågelliv samt Dalslands konstmuseum som har fina utställningar. Om du inte är alltför trött och vill se Håveruds berömda akvedukt finns den bara 2,5 kilometer bort.

Den lite svårare delen

Del fyra och fem är vildmarksdelar med viss stigning. Detta ger belöning när man kommer upp på Skalåsknatten. Härifrån ser man ända till Kinnekulle på andra sidan Vänern vid klart väder. Det finns flera rastplatser och småsjöar på vägen innan man når etappmålet Högelund. Här finns en fyrapersoners-kåta för övernattning. Sista dagens sträckning har också flera rastplatser och från den sista höjden Högheden har man en milsvid utsikt. Till slut når man Edsleskogs gamla kyrkoruin och S:t Nicolai källa.

Pilgrimsleden bjuder på ett fantastiskt friluftsliv med skogar, sjöar, flora och fauna samt hisnande utsikt. En vandring att rekommendera!

Divi