På vintern är alla inte lika lockade av att ta sig ut på vandring i naturen, även om det är fullt möjligt. Plötsliga snöfall, stora snömassor och kylan hindrar många från att faktiskt ta sig ut vintertid. Då finns det ett speciellt fortskaffningsmedel som gör även vinterturen till en fröjd, nämligen längdskidor.

Vilken utrustning behöver man

När du ska åka skidor behöver du så klart just ett par längdskidor, stavar och pjäxor. Idag finns en mängd olika varianter och om du vill lyckas med din skidåkning är det bra att fråga experter om tips och råd. I de flesta sportaffärer är personalen duktig på att hjälpa dig att hitta just det du behöver. Var noga med att säga hur du planerar att använda skidorna samt berätta om vikt och längd. På så sätt kan du få optimal passform på dina skidor. Många vill inte köpa på sig en massa sportprylar eftersom de inte har plats. Då kan en idé vara att hyra utrustningen. Du kan också hyra ett förråd där du förvarar sådant som inte får plats hemma. Här kan du hyra förråd i Göteborg, men samma möjlighet finns naturligtvis i de flesta delar av landet.

Klä dig rätt

När det är dags att ge sig ut i vinterlandskapet är det viktigt att vara rätt klädd. Tänk gärna lager på lager så att du kan plocka av dig plagg om det skulle bli för varmt. Ett bra underställ är a och o. Välj gärna ett i ylle. Ull andas bra, håller dig varm om du skulle bli blöt och är mjukt och skönt mot kroppen. Ovanpå understället använder du en tunnare jacka och en vindbyxa. Överst kan du ha en varmare jacka om det är riktigt kallt. Glöm heller inte vantar och mössa. Runt halsen kan det vara skönt att ha en så kallad buff, det vill säga en tub i tyg som skyddar halsen, men också kan dras upp över mun och näsa.

Träna innan du ger dig ut på långtur

Innan du ger dig av på en långtur i naturen är det viktigt att bli säker på skidorna. Faktum är att längdskidåkning kan vara en ganska vinglig affär om man är ovan. Efter ett par vurpor brukar de flesta kunna stå på skidorna utan att ramla omkull och sedan är det bara att fortsätta öva. Ett tips är att kontakta din lokala skidklubb för att lära dig av ett proffs.

Divi