Vår kropp är gjord för att röra på sig. När vi är ute och vandrar i skog och mark aktiverar vi både kroppen och sinnet. Att kliva över rötter, balansera på spångar och kämpa sig uppför branter är en bra och allsidig träning för såväl hjärtat som musklerna. Samtidigt får själen sitt i form av fågelkvitter, frodig växtlighet och skogsdoft.

Men det är inte alltid det går att komma ut i skogen och vandra. Regn, snö och blåst kan göra att vi avstår och hellre stannar hemma. Då är det ett gyllene tillfälle att bygga upp kroppen på andra sätt och göra den än mer redo för nästa vandringstur. Med några enkla redskap från gorilla sports skapar du lätt ett eget hemmagym.

Det lilla hemmagymmet

För att klara tuffa vandringar är det en stor fördel att vara vältränad. Under vinterhalvåret är det därför lämpligt att varva promenader med styrketräning i hemmet. Styrketräning bygger upp din kropp och minskar risken för skador.

Börja med att avsätta ett utrymme för träning. Det kan vara ett extrarum, en del av vardagsrummet eller ett utrymme i källaren. Du väljer själv hur avancerat hemmagym du vill ha. Det kan bestå av mindre redskap som är lätta att plocka undan.

Skaffa några hantlar av lämplig vikt. Hantlar är mycket användbara och kan användas till en rad övningar. Du kan till exempel träna biceps, triceps, axlar samt göra squats med hjälp av hantlar. På nätet hittar du många övningar att välja bland.

På en mjuk matta kan du utföra magövningar, som situps och plankan. En matta ger också ett bra grepp när du gör armhävningar samt skyddar ditt golv från skador.

Elastiska gummiband tar liten plats och är effektiva redskap vid övningar där du använder din egen kropp som motstånd, till exempel vid ryggträning. De finns i olika längder och passar även vid stretchning.

Divi