Friluftsliv har blivit allt mer populärt bland svenskarna, och ett av skälen till att vistas ute i naturen är förstås att det är gratis. Vill man spara pengar eller lever man efter en budget, är friluftsliv det perfekta alternativet. Man kan faktiskt spara pengar, då man lägger tid på att vistas i naturen istället för att gå runt i gallerior eller shoppingaffärer.

Perfekt aktivitet för en liten plånbok

Tillsammans med andra åtgärder som att få ned sina månadskostnader och leva efter en budget, kan friluftsliv faktiskt skapa ett lugn i vardagsekonomin. Genom att exempelvis byta till ett billigare elbolag som https://www.tibber.com/se/ där man får en översikt av förbrukningen via en app, sparar man en rejäl slant varje månad. Att leva efter en rimlig budget där man tänker igenom sina inköp brukar vara en bra grund att stå på för att få mer pengar över till en guldkant på vardagen. Frilufsliv är den perfekta aktiviteten för den som vill spara pengar. Det räcker långt att undersöka olika vandringsleder. Vill man sedan investera i vandringskängor och kläder, behöver de inte heller kosta en förmögenhet om man letar efter reavaror.

Det bästa för hälsan

Allt mer forskning om frilufsliv pekar på att vistelse ute i naturen gör oss lugna och ger en bra balans mot våra stillasittande liv vid skrivborden. Att röra sig i skog och mark ger både kroppen och själen en mild behandling som gör oss starkare. Genom att vara mer utomhus ser man även årstiderna på ett annat sätt. De gröna och skogsnära färgerna tycks ha en lugnande effekt på den stressade storstadsmännsikan. Frilufsliv erbjuder den enklaste formen av motion. Att röra sig i naturen bränner naturligt mer kalorier då terrängen är mer kuperad än de plana ytorna vi ständigt rör oss över i storstäderna.

Enkel utrustning för frilufsliv

Den som vill kan skaffa nästan hur mycket utrustning som helst för att utföra frilufsliv. Men tjusningen för många är enkelheten. Då behövs inte särskilt mycket. Man kan klä sig efter rådande väderlek och satsa på hållbara plagg. Ett underställ i ull är bra för att inte frysa om man är ute länge. Ull är ett av få material som värmer fast man svettas. Bomull är ur den synpunkten det sämsta att bära, särskilt den kalla delen på året. Man bör ha en fulladdad mobiltelefon med sig samt karta eller kunskap om området man besöker. Det kan även gälla särskilda regler, och man bör undvika områden där jakt förekommer eller exempelvis häckning bland fåglar. Genom att besöka naturvårdverkets hemsida kan man får en bra kunskapsbas över vad som gäller i det området man bor.

Divi