Den största fördelen med att vara ute i naturen är att det är ett extremt enkelt sätt att få frisk luft, motion och fylla på med energi. Det krävs inte mycket för att ta del av alla positiva effekter som vistelse i naturen har, men det finns mycket att vinna på att vara rätt förberedd och ha rätt utrustning. Den som är rätt förberedd kan njuta av naturen varje dag, året runt.

Naturen bra för hälsan

Många studier visar att det är positivt att vara mycket ute i naturen. Inte bara för att det får oss att röra på oss, utan också för att dofter av skog och natur har en lugnande effekt på våra hjärnor och därmed minskar stress. Att röra sig i naturen ger energi och bidrar till ett lugnare sinne. Oavsett om det handlar om skogen eller havet eller öppna fält är det en mycket positiv sysselsättning för den som vill må bra och bibehålla en god hälsa. Det finns till och med studier som visar att barn som växer upp på landet är mindre klumpiga än barn som växer upp i stadsmiljö. Det har att göra med att balans tränas mer om man rör sig i exempelvis skog och mark där underlaget inte är helt platt. En stund i naturen kan alltså ge både kortsiktiga och långsiktiga positiva effekter för hälsan och välmåendet, både för barn och vuxna.

Rätt utrustning gör friluftslivet enklare

Den som verkligen vill ta vara på alla positiva effekter av att vara ute i naturen har förmodligen funderat över vilka kläder, skor och övrig utrustning som behövs för att göra naturupplevelsen så bra som möjligt. Kläder som är särskilt anpassade för att röra sig i naturen och klara de flesta väder och miljöer är jaktkläder och kläder för utomhusarbete. Genom att välja rätt kläder från det understa till det yttersta lagret kan vandringen, jakten eller fisketuren bli en fantastisk upplevelse utan kyla, skoskav eller jobbiga sömmar som skaver. Byxor, jackor, vantar och skor som finns i “vanliga” klädaffärer är sällan anpassade för ett aktivt utomhusliv och slits ofta snabbare, samtidigt som de inte riktigt fyller den funktion som många friluftsmänniskor söker. Det är därför klokt att leta efter rätt kläder på rätt ställe.

Det finns många material som lämpar sig extra bra på friluftskläder, till exempel genom att vara vindtäta, vattentäta och ventilerande. Skor som har bra dämpning och stadiga sulor minskar risken för skador, precis som en ryggsäck med rätt tyngdpunkt gör det lättare att bära med sig vatten, mat, tält och annat som kan behövas under en vandring. Det krävs inte mycket jobb för att hitta rätt utrustning, och när du väl har den kan det redan underbara friluftslivet bara bli ännu bättre!

Divi