Sverige är rikt på sjöar och har dessutom kustmiljö i söder. Detta bådar gott för mängder av friluftsaktiviteter där vi kan njuta av våra svenska vatten. Den biologiska mångfalden är dessutom beroende av dessa vatten, vilket gör att de är väl skyddade.

  • Paddling – I kanot eller kajak färdas man med hjälp av att paddla. Detta är möjligt i olika typer av vattendrag och svårighetsgraden avgörs även därefter. Enklast är att paddla i en sjö. Den som söker mer spänning kan välja att paddla i en å eller på havet. Det finns möjlighet att hyra kanoter och kajaker vid många svenska vattendrag.
  • Fiske – En annan populär aktivitet i svenska vatten är fiske. Men det gäller att ha koll på de fiskeregler som gäller. För att skydda beståndet råder bestämmelser om exempelvis tillåten mängd fisk som får dras upp av privatpersoner, samt vilka arter som får fiskas.
  • Bada – Sverige har många vackra stränder, inte bara utmed kusten utan även vid vissa insjöar. Faktum är att en del kan liknas vid medelhavets pudervita sandstränder. Fårö på Gotland är ett exempel som lockar både svenskar och utländska turister sommartid. Varamon i Motala är ytterligare en populär destination för den som söker en härlig badplats.
Divi