Skärgårdsmiljön är en del av Sveriges natur- och kulturarv, vilket gör det till ett område ämnat att bevaras. Skärgården är dock ofta tätbebyggd vilket gör att viss naturomsorg begränsas. Därför är det extra viktigt för personer som vistas i skärgården att hjälpas åt för att vårda dess natur. Många tillbringar gärna sommaren i skärgården och njuter av de aktiviteter som finns där.

  • Semester – Eftersom skärgården är bebodd, finns där också ett rikt näringsliv. Det är därför enkelt att hitta boende, restauranger och andra tänkbara faciliteter som kan önskas. Detta gör skärgården till ett perfekt semesterval där både natur och bekvämlighet finns nära till hands.
  • Sälsafari – I Stockholms skärgård finns gott om sälar, vilket gör chansen stor att du lyckas se en vid ett besök. Vill man vara säker på att få se de vackra djuren är sälsafari ett alternativ. Du färdas då med båt till platser där sälarna håller till. Även i Göteborg erbjuds denna aktivitet vilket är mycket uppskattat. I Östergötlands skärgård lever ett känt sälbestånd som också går att besöka sommartid.
  • Cykla, vandra eller paddla – Skärgården med sin vackra miljö är även lämplig för många andra friluftsaktiviteter. På många öar finns cykeluthyrning och möjlighet att låna kajak eller kanot för att paddla. Den som gillar att vandra kan räkna med en trevlig upplevelse i skärgården.
Divi