Även om svenskt friluftsliv kan tyckas vara något i världsklass är det också många som åker utomlands för diverse naturupplevelser. Den äventyrlige kanske väljer att resa så långt som till en annan kontinent men några av världens vackraste platser går även att finna på europeisk mark.

  • Island – Denna sagolika ö är en fantastisk destination för friluftsliv. Den biologiska mångfalden är dock något begränsad, men lunnefågeln är däremot ett undantag. För den som är fågelintresserad finns möjligheten att uppleva lunnefågelsafari. Vandring på Island är också mycket populärt eller att uppleva naturen ridandes på den inhemska islandshästen.
  • Frankrike – Med pyrinéerna i söder, atlantkusten i väster, medelhavet i sydost och alperna i öster är Frankrike ett land som lämpar sig för många olika friluftsaktiviteter.
  • Kroatien – Unikt för Kroatien är Krka nationalpark som utmärker sig med mängder av vattenfall och vattendrag. Till fots kan du uppleva de stora vattenfallen på mycket nära håll tack vare de träbroar som leder dig över vattnet.
  • Korsika – I detta land finner vi Calanche de Piana som utgörs av höga granitklippor och stupande bergsvägar. Vägarna är dock mycket smala och möten med bil kan ibland vara problematiskt. Med cykel däremot tar du dig enkelt fram och kan njuta av den vackra utsikten i god ro. De generösa klipporna gör dessutom området mycket populärt för klättring.
  • Albanien – I södra Albanien finns ett naturfenomen utan dess like, nämligen en vattenkälla som även kallas “blå ögat”. Namnet är inte helt otippat då källan med sitt klara vatten faktiskt likar ett blått öga. Med sitt djup på omkring 50 meter och yta bestående av några få kvadratmeter bubblande vatten är detta en populär turistattraktion. Omgivet av intensivt gröna träd anses denna plats av vissa vara en av de vackraste i världen.
  • Portugal – Europas sydvästligaste udde, Cabo de Sao Vicente i Portugal bjuder på en fantastisk utsikt. Speciellt för platsen är att vågorna slår mot 75 meter höga klippor. Dess dramatiska natur gör att området passar särskilt bra för friluftsvandring.
Divi