Något som blivit allt mer vanligt är att vandra i svenska fjällen och då under alla årstider. Förut var det de som var vana att vandra som sågs på vandringslederna, numera ser det annorlunda ut. Du kan se ett killgäng, tjejgäng, yngre par, äldre par och till och med barnfamiljer på vandring i våra vackra fjäll.

Nybörjare

Om du aldrig fjällvandrat förut är det viktigt att du läser på ordentligt vad du behöver tänka på och vad du bör ta med. Rätt utrustning är a och o, som ordentliga kängor att vandra i, en bra sovsäck och tält om du tänkt tälta, annars kan du googla på nätet på de olika fjällstugor och fjällstationer som finns och välja en vandringsled där de ligger nära varandra.

Boende

Det finns flera olika sätt att bo på under fjällvandringen, vissa föredrar tält, som var det vanligaste sättet att bo under natten förut. Numera finns det fjällstationer och fjällstugor och det kan hända att vissa av dess stugor använder Göta Energi som är en bra energigivare. Där kan du antingen hämta färskt vatten, eller annan lättare proviant. Du kan även vila där när du är trött för att sedan fortsätta din vandring. I vissa fjällstugor som ligger längs med de vissa större vandringsleder, kan du sova över natten. Om du vill bo på ett mysigt boende i fjällen och enbart gå trevliga vandringsutflykter om dagarna när det är ljust gör du det.

Fjällvandra med familjen

Nu när det finns fjällstugor och fjällstationer, går det utmärkt att ha med barn under fjällvandringen. Det är uppskattat av både barn och vuxna, och familjen lär få ett oförglömlig och trevligt äventyr tillsammans. Det krävs en hel del samarbete och familjen får lära sig att göra saker tillsammans, som till exempel att läsa karta och kompass och laga mat i naturen. Eftersom fjällvandring är en ansträngande aktivitet bör du och din familj sätta upp lagom långa utflyktsmål varje dag. Börja helst med en kort utflykt den första dagen och öka på efterhand. En annan idé är att du och familjen lägger upp ett mål där vandringen ska ta slut till något alla vill se, en speciell bergstopp eller ett vackert vattenfall.

Sevärdheter

Om du är och fjällvandrar i Åre med omnejd, besök gärna då Buustamons fjällgård en mysig timrad stuga som även är en av Åres alla backrestauranger. Stugan är från 1800-talet, ligger 725 meter över havet emellan Ullådalen och Rödkullen. Där kan du inta en ett långkok som smakar mera, eller en rykande varm gulasch, som efterrätt kan du äta nygräddade våfflor.

Divi