När man har ont någonstans i kroppen kan smärtan lätt göra att man blir på dåligt humör. Den kan också göra så att man inte längre känner för, eller kan hålla på med fritidsintressen, sporter och annat som man tidigare älskat. Men även om man har ont kan man faktiskt hålla på med sport och andra aktiviteter. I många fall är det till och med bra för kroppen.

[IMAGE=bnY1oIbKHHu7.jpg]

Olika typer av smärtor

[IMAGE=cIpVcGdVzDWM.jpg]

Det finns flera olika smärttillstånd som kan drabba kroppen. Det kan vara allt ifrån migrän till artros och andra kroniska smärtor. Just när det gäller kroniska smärtor kan man få en hel del tips hos https://www.artros.org om hur man tar sig igenom de lite sämre dagarna.

[IMAGE=btwaJdd0eWkl.jpg]

När det gäller utövande av sport och fritidsaktiviteter kan intensitet och annat avgöras av vilken typ av smärta man lider av. Kan smärtan bli värre av träning gör man klokt i att inte ta i allt för mycket. Om smärtan ligger på samma nivå hela tiden skadar det antagligen inte att träna. Det kan dock vara klokt att rådgöra med sin läkare innan.

Ridning och smärta

Om man har ont i rygg eller nacke och vet att det inte är en skada som förvärras kan ridning vara en bra sport att utöva. Särskilt ridning av islandshäst har gjort att många minskat sin smärta. När man rider tränar man också upp sin hållning och musklerna i ryggen. Även det kan göra att smärtan avtar i takt med att man blir starkare.

Att framföra fordon

Om man har ont i kroppen kan det vara svårt att koncentrera sig på trafiken. Om smärtan är så pass stark att man behöver ta värktabletter kan man också vara en mycket olämplig förare oavsett om man kör bil eller motorcykel. Dock kan man ha bättre dagar när smärtan inte är så stark och då kan man köra. Under sommaren kan många smärtor bli bättre i det varmare vädret och då kan det passa utmärkt att ta en tur med motorcykeln om man gillar det. Har man ett smärttillstånd kan det dock vara bra att undvika körning eller tävling på bana.

Camping när man har ont

Att utöva olika friluftsaktiviteter som camping brukar inte stoppas bara för att man har ont någonstans. Det kanske inte är så lätt att ligga och krypa på marken i ett tält om man har ont i knän eller rygg men att bo i husbil eller husvagn brukar inte vara något större problem. Där är sängarna större och bekvämare. Man behöver inte heller belasta knäna genom att ligga på alla fyra. Att ta sig in i fordonet är inte heller så svårt. Det går att använda pall och de finns dessutom också i flera steg. Camping kan med andra ord gå att lösa, trots att man har ont.

Divi